Gezonde aardappelsalade

Nutrilee-gezonde-aardappelsalade

Een heerlijke en gezonde aardappelsalade, zonder mayonaise. Deze aardappelsalade is gluten- en lactosevrij, maar ook vega(n). Deze aardappelsalade is een lekker bijgerecht, bijvoorbeeld voor bij de BBQ.

Eigenlijk is de term salade een beetje gek, want dit recept bestaat hoofdzakelijk uit aardappel en bevat relatief weinig groente. Enfin, het is uiteraard een variant op de bekende aardappelsalade. Dus we houden de naam aardappelsalade gewoon aan!

Is deze salade ook geschikt als maaltijd?

Laten we voorop stellen dat jij bepaalt of een gerecht geschikt is als maaltijd; dit is namelijk heel persoonlijk. Wel is het zo dat dit (bij)gerecht hoofdzakelijk bestaat uit aardappel en weinig eiwitten bevat. Daarom beschouw ik dit recept zelf dan ook als bijgerecht! Om langer verzadigd te zijn en meer verschillende soorten voedingsstoffen binnen te krijgen zou ik dit recept wel combineren met groente en een bron van eiwitten.

Maakt het uit welke kleur krieltjes ik gebruik?

Nee, in principe niet. Ik gebruik vaak Roseval aardappelen (die rode krieltjes) of gele krieltjes. Beide vind ik even lekker! Ik haal ze vaak bij de Lidl of koop ze op de markt.

Voedingsstoffen

Deze aardappelsalade is een bron van vezels; hij bevat namelijk 6,1 gram vezels. Daarnaast is hij rijk aan vitamine B6, foliumzuur en vitamine C.

De aardappelsalade bevat relatief weinig vet en eiwitten, waardoor hij op zichzelf staand niet (voor iedereen) verzadigend is. Daarom eet ik dit gerecht graag als bijgerecht en eet ik daarbij ook nog een bron van eiwit en wat extra groente.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Porties: 2
Geschreven door: Kimmylee
Gezonde aardappelsalade (zonder mayo)

Gezonde aardappelsalade (zonder mayo)

( 0 reviews )
Voorbereidingstijd: 5 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 35 Min

Ingrediënten

Dressing

Instructies

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de krieltjes in kwartjes of halveer ze (afhankelijk van de grootte). Kook ze ongeveer 4 à 5 minuten in een pan met water. Snipper ondertussen de ui, snijd de bosui in ringen en hak de peterselie fijn. Zet dit even aan de kant.
  2. Verdeel de krieltjes over een, met bakpapier bekleedde, bakplaat. Verdeel de olijfolie, rozemarijn en zout hierover. Doe de krieltjes ongeveer 20 à 25 minuten in de oven tot ze goudbruin beginnen te worden.
  3. Meng ondertussen de ingrediënten van de dressing. Zodra de krieltjes klaar zijn haal je ze uit de oven en doe je ze evt. in een aparte schaal. Laat dan wel even kort afkoelen. Meng de dressing, bosui, rode ui en peterselie bij de krieltjes. Schep goed om. Eet smakelijk!

Dieetkenmerken

Lactosevrij: ja

Glutenvrij: ja

Vega: nee

Vegan: nee


Low FODMAP optie:

Gebruik geen ui en knoflook, maar vervang de olijfolie voor knoflookolie. 65 gram courgette is nog onderdeel van de groene lijst, 75 gram is onderdeel van de oranje lijst. De hoeveelheid sperziebonen in dit recept is low FODMAP. 30 gram avocado is onderdeel van de groene lijst, 45 gram is onderdeel van de oranje lijst. Vervang de kipkruiden voor 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl gember en een 1/2 tl komijn.


Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 343
Vet 10,5 g
Verz. vet 1,5 g
Koolhydraten 52,8 g
Suikers* 6,4 g
Vezels 6,1 g
Eiwit 6,1 g
Zout 0,2g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept (zonder acaï). De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?

Vorige
Vorige

Proteïne ijskoffie

Volgende
Volgende

Quinoasalade met gegrilde groente en kip